A PVC padló múltja egészen a 20. század elejéig nyúlik vissza, viszont népszerűvé a 2. világháború után vált igazán. Előde a linóleum padló, melyre nagyon hasonlít, viszont anyagában és gyártási technológiájában jelentősen eltérnek egymástól. A linóleum főként lenolaj és parafaőrleményből készül, míg a tekercses vinyl padló PVC(polivinil-klorid) anyag alapú, melyhez lágyítókat adnak, így egy strapabíró, rugalmasabb anyagot kapnak a gyártás során.

Számos felhasználási lehetőség rejlik ezekben a burkolatban: előszobába, folyosóra, konyhába, nappaliba, hálószobába, sőt, akár még közületi területen is előszeretettel alkalmazzák.

A megfelelő tekercses vinyl padló kiválasztásakor érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk:

Mire kell figyeljek, mielőtt megrendelném és leraknám a tekercses vinyl padlót?

Először is le kell mérjük a helyiséget, ahova szánjuk a padlót. A helyiségben előforduló beugrások, falegyenetlenségek miatt érdemes 10 cm ráhagyással számolni, hogy a beszabáskor tökéletesen illeszkedjen a burkolat. Miután megérkezik a várva várt padló, javasolt a burkolandó helyiségben lazán tekercselve 24 órán át tárolni a padlót, hogy akklimatizáljuk. Mielőtt megkezdenénk a burkolást, célszerű ellenőrizni az aljzatot, hogy megfelelően sík-e. A kisebb hibákat, egyenetlenségeket önterülő aljzatkiegyenlítővel tudjuk korrigálni. Amennyiben ezeket a hibákat nem javítjuk az aljzatban, úgy az új burkolatunk az idő során felveszi ezeknek az alakját, így célszerű ezt elkerülni, hogy esztétikailag ne rontsa el az összképet. A tekercses vinyl padlót javasolt teljes felületén leragasztani az aljzathoz, ezáltal időtállóbbá tehetjük a padlót, valamint elkerüljük a termék mozgását, valamint az esetleges megnyúlását az anyagnak. Célszerű mindig kifejezetten melegburkolati termékekhez javasolt ragasztót alkalmazni.

Melyik minőséget válasszam lakásba/házba?

Lakossági felhasználásra az 1,15 mm-es, a 2 mm-es és a 2,8 mm-es, habosított hátlapú tekercses vinyl padlót is javasoljuk. A vékonyabb, 1,15 mm-es tekercses vinyl padlók ideiglenes burkolatnak is megfelelőek lehetnek. Amennyiben csak néhány hónapra keresünk átmeneti megoldást, ez a vastagság költséghatékony, mégis mutatós lehet a helyiségben. A vastagabb tekercses vinyl padlók magasabb komfortérzetet is nyújthatnak. A 2,8 mm-es, habosított hátlapú padlók puhábbak, így hálószobába, nappaliba kifejezetten javasoltak, míg a 2 mm-es padlók kicsit merevebb hatást kelthetnek, így konyhába remekül illeszkednek. Fontos megemlítenünk, hogy ezeknél a típusoknál is fontos a bútorlábakra ragasztható filckorong vagy védő műanyag, ezáltal is meghosszabbítjuk burkolatunk élettartamát, illetve elkerüljük, hogy esetlegesen felsértsék a székek, szekrények lábai a padlót.

A nappaliba és a konyhába is tekercses vinyl padlót szeretnék. Miből választhatok?

A klasszikus fa mintázattól a járólap mintásig széles skála áll rendelkezésünkre akár a nappaliba, akár konyhába szeretnénk a tekercses vinyl burkolatot alkalmazni. Minimalista bútorok mellé a rusztikus fa mintás, de a modern, fekete-fehér járólap mintás is tökéletes választás lehet. Érdemes a bútorok és a fal színével harmonizáló mintázatot választanunk. A különleges hatás kedvelőinek sem kell beérniük a "hagyományos" megjelenéssel: dönthetnek kékes árnyalat mellett, vagy feliratos parketta mintát is találnak kínálatunkban.

Szeretnénk a teraszunkat tekercses vinyl padlóval burkolni. Mit javasolnátok?

A webáruházunk kínálatában megtalálható tekercses vinyl padlók kizárólag beltéri használatra javasoltak. Az időjárás viszontagságainak, nagy hőmérsékletváltozásoknak kitett tekercses vinyl padlók könnyen deformálódhatnak, nagy meleg esetén tágulhatnak, hideg esetén pedig zsugorodhatnak, így sérülékenyebbek is lehetnek. Gyártóink kizárólag a rendeltetésszerű használat esetén tudják vállalni a garanciát a megvásárolt padlóburkolatok minőségére, amennyiben nem ennek megfelelően alkalmazzuk (lakossági felhasználásra javasolt termék közületben való felhasználása, kültéren való alkalmazás), úgy a garancia is érvényét veszti.

Olvastam, hogy a tekercses vinyl padlót nem csak padlóburkolatként lehet alkalmazni.

Pontosan. Ezek könnyen kezelhető burkolatok, így a falra is bátran felragaszthatjuk. Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy megfelelően egyenes és sérülésmentes falra, a kiválasztott tekercses vinyl padlóra, ragasztóra, a ragasztó felhordásához alkalmas hengerre vagy kenőlapra, sniccerre, vízmértékre, és a kreativitásunkra!

Nem szeretném én elvégezni a burkolást, viszont nem ismerek jó szakembert. Ebben tudnátok segítséget nyújtani?

Üzleteink többsége saját szakemberekkel, melegburkolatokra szakosodott csapattal áll rendelkezésre az ország több pontján. Webáruházunk szolgáltatásai között a kivitelezés sajnos nem található meg.

Amennyiben kivitelezésben kérnél segítséget tőlünk, üzleteink elérhetőségeit itt tudod megtekinteni.