Általános ajánlás, hogy mindig 10%-kal több anyaggal célszerű számolni, ám a leeső hulladékot előnyösebb már a tervezéskor megközelítően kiszámítani. A csomagolt kötegeket nem bontják meg, így szinte mindig "túlvásárlásra" kényszerülünk. A maradék anyag felhasználása mindig gondot okoz, ám ha "egy füst alatt" egy kisebb helyiség leparkettázását is tervbe vesszük, esetleg minimalizálhatjuk a maradék anyag mennyiségét.

 

PADLÓSZŐNYEG
 

A levágott szőnyegdarabot előbb terítsük ki, és igazítsuk úgy a helyére, hogy a száliránya a bevilágítás irányával, vagy valamelyik oldalfallal párhuzamosan fusson. Célszerű valamelyik sarokba pontosan beillesztve kezdeni, majd ettől átlósan a másik sarok felé haladva, jobb és baloldalra hullámmentesen kisimítva kitekerni az anyagot. De ha a helyiségnek van egy hosszú egyenes oldala, akkor ahhoz igazítva simítsuk el a szőnyeget, és szabjuk le a rá merőleges oldal szélét.


Beszabás:

Ha a falat beugrók, vagy kiszögelések törik meg, akkor ezek széléhez igazítva, esetleg bevágásokat ejtve, bő ráhagyásokkal igazítsuk el a szőnyeglap szélét. Ezt követően hozzáfoghatunk a szélek pontos beszabásához. Szerszámként széles acél spatula és éles pengéjű szőnyegvágó-kés szükséges.

  • A belső sarkoknál a ráhagyásokat erősen megnyomva préseljük a sarokba, majd a túlnyúló részt átlósan visszahajtva vágjuk át középen. Így már könnyen levághatjuk a padló és a fal találkozási vonalában a felesleges anyagszéleket.
  • A kiugró falrész, vagy ajtótok alsó éle mentén az acél simítólappal, éle mentén vágjuk be pontosan a szőnyeg szélét.
  • A fűtőtestek lába köré és azok közé is pontosan illesztve kell a padlószőnyeget beszabni. Ezt előbb a faltól egy hosszabb egyenes átvágással kezdjük el, majd a lábak helyeit oldalról vágjuk ki. Csőáttöréseknél azok középvonalában megejtett vágások után a megfelelő átmérőjű lyukakat a szőnyeg hátoldala felöl késsel körbevágva, alakítsuk ki.


Rögzítés:

Ha már a beszabásokkal végeztünk, következhet a szőnyeg padlóra rögzítése.

  • Kis alapterületű helyiségekben elégséges, ha csak a szélein rögzítjük a padlószőnyeget. Erre a célra legalább 5 cm széles, kétoldalas szőnyegragasztó szalagot használjunk. A ragasztószalagot előbb az aljzatra ragasszuk, majd a védőfólia eltávolítása után feszesen simítsuk rá a szőnyeg széleit.
  • Ha a padló fokozott igénybevételnek van kitéve, (pl. irodákban) ajánlott teljes felületén leragasztani, hogy elkerüljük a későbbi hullámosodást. Padlófűtés esetén is teljesen le kell ragasztani a padlószőnyeget. A teljes felületén leragasztott szőnyegek rögzítéséhez a hátoldalnak megfelelő diszperziós ragasztót használjuk. Ezt fogazott lappal kenjünk fel az aljzatra, a szőnyeget félig hajtsuk vissza, majd a ragasztó szikkadása után simítsuk a helyére. Ismételjük meg a lépést és a másik résszel is.


Szegélyezés:

Ez nemcsak a falak mentén lényeges. A különféle burkoltok találkozási vonalában, speciális lezáró profilokkal, átmeneteket képezhetünk az eltérő magasságú burkolatok között. Szegélyként használhatunk a falon kívül vezetett elektromos vezetékek elrejtésére is alkalmas műanyag csatornát vagy a szőnyegből leszabott csíkok is felragaszthatók a hozzájuk való műanyag sínnel.

A szegélyek teszik kompletté szobánk padlószőnyeg burkolatát, nem érdemes ezen spórolni.