A laminált padló egyszerű kezelhetőségének és széles alkalmazhatósági területének köszönhetően méltán a legnépszerűbb padlóburkolatok közé tartozik. Megfelelő kopásállóság kiválasztásával irodahelyiségben, előszobában, háló-és gyermekszobában, étkezőben, sőt a konyhában is alkalmazható. Lerakása nem igényel különösebben előkészületeket, útmutatónk segítségével Ön is könnyen megbirkózhat vele. Padlófűtéses helyiségben is alkalmazható és fektetés után azonnal igénybe vehető.


A szín kiválasztása:

Itt is, mint bármelyik padlóburkolatnál figyelembe kell venni a bútorok és a falak színét és mintázatát. Gondoljuk át azonban, hogy a bútorzat valamint a falfestés vagy tapéta színösszeállítása hogyan fog változni az évek során.


A mintázattal:

Hasonló a helyzet, mint a színnel. Nem mindegy, az sem, hogy milyen optikai hatást kívánunk elérni a helyiségben. Egyes mintázatok növelhetik, vagy éppen csökkenthetik a teret. Ezt természetesen, befolyásolja a lerakás iránya is.


Kategória:

Az ár meghatározó tényezői a vastagság, a kopásállóság, valamint az esztétikai kialakítás. Amennyiben a takarékosság az egyik fő szempont, de esztétikus laminált padló az igény, akkor kerül szóba az alacsonyabb kopásállósági osztályú padló. Számítani lehet azonban arra, hogy az élettartama nem lesz olyan hosszú, mint a magasabb kopásállósági osztályba tartozóké.

A mennyiség kiszámolásakor figyelni kell arra, hogy legalább 10%-kal több laminált padlóra lesz szükség a leeső darabok miatt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy csak egész csomagot lehet vásárolni.

A laminált padló tartósságát nem csupán a lerakás minősége és pontossága határozza meg, hanem az is, hogy milyen ápolásban részesítjük a használat során. Érdemes már vásárláskor beszerezni a megfelelő ápolószereket.A leggyakoribb kérdések a laminált padló kapcsán


1. Milyen helyiségbe milyen laminált padló ajánlott?

  • A háló- és gyermekszobákba (ahová már jóval kevesebb koszt hordunk be) alacsonyabb kopásállóságú laminált padló.(AC3 osztályú) is megfelelő,
  • azonban a konyhába és étkezőbe, nappali és más, nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe javasolt a magasabb kopásállóságra tervezett laminált padlót fektetni (AC3, AC4 osztályú).
  • Irodahelyiségekbe és nagy forgalmú ügyfélvárókba csak a direkt erre kialakított, erős kopásállósági osztályba (AC4, AC5) sorolt laminált padlók alkalmasak.

2. Lerakás előtt mennyi ideig kell a laminált padlót a burkolandó helyiségben tárolni?

Legalább 48 órát javasolt a laminált parkettát az adott helyiségben tárolni, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét.


3. Beépíthető a laminált padló a meglévő burkolatra?

Ajánlott minden korábbi padlóburkolatot (padlószőnyeg, parketta stb.) eltávolítani, és teljesen sík, víz- és pormentes, sima aljzatra fektetni a laminált padlót. Az aljzat nedvesség tartalma 2% alatti kell, hogy legyen (CM készülékkel mérhető).

Az előkészítés után le kell teríteni a párazáró fóliát (illesztés esetén 20 cm-s átfedéssel), majd erre a rétegre kerül rá a lépészaj csökkentő alátét. Ezután következhet a laminált padló. Gyakran a már meglévő PVC, linóleum rétegre, esetleg faburkolatra rakják le a laminált padlót - ilyenkor elhagyható párazáró fólia.

Fontos: Ha a laminált padló nem az előírásoknak megfelelően kerül burkolásra, elveszti garanciáját (amely akár 15-25 év is lehet).


4. Alkalmazható laminált padló a padlófűtéshez?

Meleg vizes padlófűtésnél igen, viszont az elektromos padlófűtés esetén nem ajánlott az erős átmelegedés miatt (28 C fok fölött a laminált padló károsodhat).


5. Célszerű laminált padlót fektetni a konyhába?

Mivel a legfelső rétege kopás- és mérsékelten karcálló, a laminált padló nyugodtan alkalmazható a konyha padlójának burkolására is. A padlólapok rendkívül szorosan kapcsolódnak össze, így a véletlenül kiömlött folyadék nem okoz problémát - azonban célszerű minél hamarabb feltörölni.
A konyhában - a helyiség használatából adódóan - a laminált padló sűrűbben igényel tisztítást, de a súrolás kerülendő. Nincs is szükség rá, mivel a laminált padló felületén a kosz, por nem tapad meg, így többnyire elég egy "száraz" tisztítás törlőronggyal. Esetenként használhatunk enyhén megnedvesedett törlőrongyot, vagy alaposan kicsavart felmosó ruhát.


6. Használhatók a laminált padlón görgős székek?

Igen, de fontos, hogy megfelelő védelemmel lássuk el a felületet. Manapság már nem probléma az irodai székeket puha görgőkkel megrendelni. Ezek jelentősen megnövelik a laminált padló élettartamát, amely így sokáig megőrzi újszerű megjelenését.
A kemény görgőknél a por, apró kvarcos szennyeződések a görgő alá kerülve megtörhetik a laminált felületet, így a laminált padló karcos lesz és elveszti a nedvességgel szembeni ellenállását.


7. Hogyan tisztítsuk a laminált padlót?

A laminált padló napi ápolása gyakorlatilag a kosz eltávolítását jelenti egy száraz törlőronggyal. Intenzívebb tisztításhoz használható enyhén nedves törlőrongy. A port, homokot és egyéb laza szennyeződést porszívóval lehet eltávolítani. Tisztítószerként a kifejezetten laminált padlókra kifejlesztett szereket ajánljuk alkalmazni.


8. Le lehet ragasztani a laminált padlót?

A padló leragasztása kifejezetten ellenjavasolt. Leragasztás esetén a jótállás érvényét veszti. Az aljzathoz való ragasztás költséges, időigényes és igen bonyolult művelet. Az aljzatnak tökéletesen egyenletesnek és nedvességállónak kell lennie. Ezen felül drága, kétkomponensű ragasztót kellene használni a laminált padló leragasztásához az aljzatra.


9. Mire valók az alátét rétegek?

Az alátét rétegek feladata az aljzat kisebb egyenetlenségeinek kiegyenlítése, továbbá a hő- és hangszigetelés. A felszálló pára által okozott problémák elkerülése érdekében párazáró fóliát kell lefektetni minden esetben. A hangszigetelés terén kétféle zajt különbözetünk meg: a közvetített és a visszavert zajokat. Közvetített zajok, amelyeket az alattunk lakó hall, ha mi a padlón sétálunk. Visszavert zajok, amelyeket mi hallunk, ha a padlón járunk. A laminált padló alatti alátétlemez minimumra csökkenti ezeket a zajokat, minden többszintes épületben javasolt alkalmazni.


10. Mennyire karcálló a laminált padló?

A laminált padló felülete műgyantából készül, ami karcálló, de nem karcmentes (a szabványokat és tűrésértékeket az európai irányelvek határozzák meg). Az éles tárgyak, a cipőre tapadt kosz, homok, stb. megsérthetik a laminált padló felületét, ezért tegyük meg a kellő intézkedéseket (pl. lábtörlő a bejáratnál, bútorok lábainak megfelelő védelemmel történő ellátása).
Az éles körmű állatok (kutya, macska) is okozhatnak karcolódást. Porszívózás előtt ellenőrizzük, hogy a kerekek és a kefe nem túl kemények vagy nem sérültek-e, és szabadon mozognak.


11. Fel tud töltődni statikusan a laminált padló?

A laminált padló nem tud statikusan feltöltődni, csak a helyiségben tartózkodó személy. Ez a hatás kiküszöbölhető az adott helyiség pártartalmának növelésével (min. 45-60%).


12. Szabad lakkozni a laminált padlót?

Nem! A műgyantára nem tapad megfelelően a lakk, ezért "levelesen" leválik a felületről. Ráadásul a lakk megkarcolódása esetén nincs lehetőség a visszacsiszolásra sem, mert a laminált padló elvesztené a felületén megtalálható dekort.

 

Webáruházunkban és üzleteinkben 6, 7, 8, és 10 mm vastagságú laminált padlót forgalmazunk,exkluzív kivitelben is.

 

Továbbá forgalmazunk még, CLICK vízálló padló és Vízálló padló modult. Illetve minden olyan kiegészítőt, mely a laminált padló lerakáshoz szükséges:

Könnyen illeszthető, ragasztás nélkül fektethető laminált padló kínálatunkban számtalan, a valódi fafajták megjelenését élethűen utánzó modellt talál. A laminált padló az alábbi kopásállósági osztályokba soroljuk: AC3/31, AC4/32, AC5/33. Hordozóréteget tekintve 6, 7, 8, 9 10 mm vastagságú termékeket különböztetünk meg. Termékkollekciónkban találhatóak exclusive termékek is, melynek főbb jellemzői az egyedi szín és mintavilág, a fugázottság, mely a valódi falapokhoz hasonul, illetve az erezettség, mely a fa természetes hatását kelti.

 

 

Kopásállósági osztályok összepárosítása a felhasználás helyével (#)

 

 LakókörnyezetbenIrodai környezetben
Abrasion Class (AC3) ikon Lakossági felhasználás 22 ikon

Lakások általános forgalmához

Az otthoni környezet legmagasabb kopásállósági kategóriája. Ezek a padlók nem csupán az általános, naponta intenzíven használt helyiségekbe valók (mint például étkezők, nappalik, gyerekszobák, vagy más lakószobák), de akár előszobák, folyosók, közlekedők vagy más magas igénybevételnek kitett helyiségek strapabíró burkolatai is lehetnek. AC3-as besorolású termékeinket itt találja meg.

Közületi felhasználás 31 ikon

Irodák mérsékelt forgalmához

Irodai közeg mérsékelt igénybevételét kibíró burkolattípus. Kisebb, ritkábban használt munkahelyek mellett jó szívvel ajánlható hotelszobákba is. AC3-as kategóriában ezen termékeket forgalmazzuk.

Abrasion Class (AC4) ikon

Ezek a padlók előszobák, folyosók, közlekedők vagy más magas igénybevételnek kitett helyiségek strapabíró burkolatai lehetnek. AC4-es besorolású termékeinket itt találja meg.

Közületi felhasználás 32 ikon

Irodák általános forgalmához

Cégek általános életének megfelelő kopásállóság, beleértve az ügyféltereket is: boltok, kávézók, éttermek padlóihoz alkalmasak leginkább. AC4-es kopásállóságú padlóburkolatainkat ide gyűjtöttük össze Önnek.

Abrasion Class (AC5) ikon

Lakások minden – kivéve kültéri és vizes – helyiségébe kiválóan alkalmasak.

Közületi felhasználás 33 ikon

Irodák erősen igénybevett forgalmához

Ezen legstrapabíróbb termékek akár nagy áruházak, középületek, irodaházak, hotellobbik forgalmát is tartósan bírják. AC5-ös szintű laminált padló ajánlatunk itt tekinthető meg.

Egyéb laminált padló tulajdonságok (#)

 

IkonMagyarázat
V2-fuga ikon

V4-fuga ikon
Ez a termék V-fugával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a lapok szélei úgy vannak elkészítve, hogy az egymás melletti lapok között egy „V”-alakú rés van, emiatt a lefektetett padlón szemmel jól látható határok vannak a lapok között. V2-es fuga esetén a lapoknak csak a hosszabb szélei, V4-es fuga esetén pedig a lapok minden oldala ilyen.
Antisztatikus ikonEz a padló antisztatikus tulajdonsággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy normál körülmények között elvezeti a testünkben felgyülemlett elektromos töltéseket, így a burkolat használatbavétele után nem lesz részünk „megrázó” élményekben. 
Háztartásokban azért praktikus, mert védelmet biztosít az elektrosztatikus feltöltődés következtében fellépő por- és szövetvonzással szemben is - ezért nem telepszik meg a por rajta. 
Padlófűtés ikonEz a laminált padló alkalmas padlófűtéssel rendelkező helyiségekben való felhasználásra. Fontos, hogy csak melegvizes padlófűtés felé rakjuk le, mert az elektromos padlófűtésnél fellépő gyors hőmérsékletváltozásokat a laminált padló nem tudja kezelni.
Cseppálló ikonA foltálló laminált padlók felületéről könnyen eltávolíthatóak a szennyeződések. Ha folyadék kerül rá, egyszerűen feltörölhető, ha makacsabb foltal van dolgunk, mint például körömlakk, vagy olajos szennyeződés, alkohol tartalmú tisztítószerrel nedvesített kendővel ezt is könnyedén eltávolíthatjuk.
Görgősszék ikonA forgószékek kerekei minden, még a legmagasabb kopásállóságú padlóburkolatok felületét is megviselik hosszútávon. Ennek elkerülésére fejlesztettük ki a görgősszék alátéteket, melyeket itt tekinthet meg.

 

Laminált padlóburkolataink gyakran rendelkeznek olyan egyedi tuladjonságokkal, amik kedvezőbbé tehetik őket. Ezeket gyűjtöttük itt össze, hogy könnyebben megtalálhassa az Önnek leginkább számottevő szempontokat laminált padló vásárlásakor.