Általános ajánlás, hogy mindig 10%-kal több anyaggal célszerű számolni, ám a leeső hulladékot előnyösebb már a tervezéskor megközelítően kiszámítani. A csomagolt kötegeket nem bontják meg, így szinte mindig "túlvásárlásra" kényszerülünk. A maradék anyag felhasználása mindig gondot okoz, ám ha "egy füst alatt" egy kisebb helyiség leparkettázását is tervbe vesszük, esetleg minimalizálhatjuk a maradék anyag mennyiségét.

 

LAMINÁLT PADLÓ - KÉSZPARKETTA
 

Általános ajánlás, hogy mindig 10%-kal több anyaggal célszerű számolni, ám a leeső hulladékot előnyösebb már a tervezéskor megközelítően kiszámítani. A csomagolt kötegeket nem bontják meg, így szinte mindig "túlvásárlásra" kényszerülünk. A maradék anyag felhasználása mindig gondot okoz, ám ha "egy füst alatt" egy kisebb helyiség leparkettázását is tervbe vesszük, esetleg minimalizálhatjuk a maradék anyag mennyiségét.


Előkészület:

A laminált parkettát a burkolandó helyiségben kell tárolni a lerakás előtt körülbelül 48 órán keresztül. A szoba hőmérsékletének minimum 18-22 foknak, a maximális páratartalomnak pedig 40-60 százalékosnak kell lennie.


A fények:

A parkettázást általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg.


Dilatáció:

100 m2-nél nagyobb, vagy bármelyik irányban 10 m-nél hosszabb felületek esetében és az aszimmetrikus helyeken kiegészítő tágulási hézagokat kell kialakítani. Ezeken a helyeken burkolatváltóval takarhatjuk el a technikai hézagot.


Aljzat előkészítése:

Már az elején oszlassunk el néhány tévhitet. Régi szőnyegpadlóval nem ajánlatos helyettesíteni az alátétfóliát. Nem csak az eredeti aljzat egyenessége kétséges, de a poros szőnyeg egészségügyi szempontból sem megfelelő.

A frissen készült betonfelület is csak akkor jó, ha relatív nedvességtartalma nem nagyobb 2%-nál. Ez a betonra erősített fóliadarabokkal ellenőrizhető. Ha két nap múlva a fóliák szárazak maradnak, akkor lehet parkettázni.

A padló felületén legfeljebb m2-ként 2 mm szintkülönbség a megengedett. Ha túl nagyok a felületi egyenetlenségek, aljzatkiegyenlítő felsimításával kell megszüntetni. Laminált parkettát ugyanis csak megfelelően sík felületű aljzatra, úsztatva lehet lerakni. Ha a régi faparketta, vagy a kerámia padló megfelel a fenti kritériumnak, nem szükséges eltávolítani.


Párazárás:

Beton vagy kerámia padló esetén úgynevezett párazáró réteget kell alkalmazni. A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel összeragasztva kell lehelyezni, és a falra is fel kell hajtani. Erre kerül a 2 -3mm vastag habfólia, vagy –hang és hőszigetelés esetén- az 5 mm vastag isotherm alátétlemez.


Lerakás:

A laminált padlót úsztatva kell lefektetni. Ez azt jelenti, hogy nem ragasztjuk az aljzathoz és szélei nem érintkezhetnek fallal, ajtókerettel, küszöbbel, beépített szekrénnyel, fűtéscsövekkel, oszlopokkal, egyéb burkolatokkal sem. Éppen ezért ezeknél a pontoknál 10-15 mm hézagot kell hagyni.
Mivel a laminált parkettalapok ma már szinte kivétel nélkül egymásba pattintható csaphornyos kialakításúak, előbb a keskenyebb oldalt kb. 30 foknyira felemelve kell a helyére illeszteni, majd a hosszabb oldalt fokozatosan és kissé megemelve lágyan ütögetve már könnyebb a helyére pattintani. A sor utolsó darabját is hasonlóan illesszük a helyére, és folyamatosan ellenőrizzük a falmelletti hézagok mértékét és a lerakott sávok egyenességét. A  levágott utolsó darabbal kezdhetjük a következő sort.
A sorok lerakásánál ügyelni kell arra, hogy a dilatációt a helyiség minden oldalán betartsuk és kiékeljük. Ez azért fontos, hogy az esetleges nedvesség miatt tudjon tágulni a parketta. Miután az utolsó parketta panelt is letettük, az ékeket el kell távolítani.


Szegélyezés:

A laminált padlókhoz színhelyes szegélylécek is kaphatók. A szegélylécek rögzítése ragasztással, vagy clips (felfogató kapocs) segítségével történik. A kapcsokat kb. 40 cm távolságban a falra kell rögzíteni, majd a lécet egyszerűen rápattintani.


Lerakás után:

A parkettázás után a burkolat azonnal használatba vehető, de jó, ha a frissen parkettázott szobában az első héten a hőmérséklet 16-20 foknál magasabb. Mint minden padló, a lamináltpadló is igényli az ápolást. Mellőzük a felmosóronggyal, illetve a bő vízzel való felmosást. A feltörléshez csak nedves, puha rongyot és az erre a célra ajánlott tisztítószereket alkalmazzuk. Ne használjunk  olajokat, vagy viaszokat, mivel a felső réteg nem szívja ezeket be. A laminált padló felületét nem szabad csiszolni, mert azzal eltávolítjuk a felső kopásálló réteget.
 

A laminált parkettákból kialakított padlóburkolatok tagadhatatlanul dekoratív, tartós és ellenálló, ezen felül pedig változatos felületek kialakítását teszik lehetővé. Kedvező áruk mellett külön előnyük, hogy a lerakásuk nem túl bonyolult, és nem időigényes.