Általános ajánlás, hogy mindig 10%-kal több anyaggal célszerű számolni, ám a leeső hulladékot előnyösebb már a tervezéskor megközelítően kiszámítani. A csomagolt kötegeket nem bontják meg, így szinte mindig "túlvásárlásra" kényszerülünk. A maradék anyag felhasználása mindig gondot okoz, ám ha "egy füst alatt" egy kisebb helyiség leparkettázását is tervbe vesszük, esetleg minimalizálhatjuk a maradék anyag mennyiségét. 

PVC BURKOLAT:
 

Ugyan úgy, mint a padlószőnyegnél, itt is minden oldalról legalább 10 cm-nyi ráhagyással számoljunk, a falbeugrások figyelembevételével. Erre a pontos beszabás miatt van szükség. Mivel a PVC padlólemezek mintázata általában nem hangsúlyozott, olyan tekercsszélességet válasszunk, amelyből a legkevesebb hulladék mellett tudjuk a helyiség padlóját lefedni. A nagyobb felületek borításához gyors és erős ragasztók kaphatók az illesztésekhez.  Már a vásárláskor gondoljunk a padlószegélyre is, mert az teszi majd teljesen befejezetté az új burkolatot.


Aljzat előkészítése:

A PVC padlókat csak teljesen egyenletes, sima felületre szabad lerakni. A felületi egyenetlenségek ugyanis átnyomódnak a padló anyagán, és idő előtti kopásokat idéznek elő. Az egyenetlenségeket önterülő aljzatkiegyenlítő használatával lehet eltüntetni. A meglévő régi PVC burkolatot a ragasztóréteggel együtt el kell távolítani.


Lerakás:

A PVC-t kiterítve, vagy nagyon laza tekercsbe legalább egy napig szoktassuk a helyiség klímájához, hogy visszanyerhesse az eredeti állapotát. Miután kisimult, fektessük az aljzatra, és a túlnyúló széleiket vágjuk le. Figyeljünk arra, hogy az esetleges lineáris mintázatok a fallal párhuzamosak legyenek.

A PVC padlókat általában teljes felületükön célszerű leragasztani, ám kisebb felületek és vékony padlóanyagoknál használhatunk kétoldalas ragasztószalagot is. Ezzel a széleken kívül átlósan is rögzítsük a padlót, mert ezzel is csökkentjük az elmozdulás lehetőségét.

A teljes felületén leragasztott padló jobb megoldás. E célra diszperziós padlóragasztót használjunk, amit 2 mm fogmélységű kenőlappal egyenletesen kell felteríteni. A ragasztót a beszabott padlólemez felének visszahajtását követően ajánlott az aljzatra felteríteni, majd szikkadás és kiszellőzés után rásimítható a felhajtott padlólemez. A légbuborékokat hengereléssel kell alóla kinyomni. A ragasztás csak két szakaszban végezhető el, de így kivédjük a padlóanyag nyúlását, hullámosodását. A ragasztott padlót csak 24 óra elteltével lehet használatba venni, és 72 óra múlva érheti nedvesség.


Beszabás:

A falbeugrások, ajtótokok, sarkok beszabásánál előbb mindig az oldalfal, majd az ezen túlnyúló részt lefedő darab kontúrját jelöljük be az anyagon. Ilyen esetekben egy kicsit középen húzzuk el a faltól a PVC-t, majd a felesleges részeket vágjuk le. A sarkoknál a felhajló rész átlós irányú bevágását követően acélvonalzó mentén vágjuk le a túlnyúló padlószélt. A tagoltabb szélkiképzésű ajtóknál ajánlatos kartonsablon alapján kivágni a tok helyét és az alapján elvégezni a pontos bevágást.


Toldás:

Ha toldásra kényszerülünk, az átfedéssel egymásra fektetett padlólemezek alá helyezzünk acéllemez csíkot, és egy acélvonalzó mellett mind a két anyagot egyszerre vágjuk át, így biztosított a pontos illeszkedés. Az illesztések mentén a Tarkett „A” típusú PVC hideghegesztő szert használjuk. A hideghegesztő folyadékot teljes keresztmetszetben injektáljuk a hézagba és hagyjuk 24 órán keresztül száradni.


Szegélyezés:

Befejező művelet a szegély felszerelése. Ez lehet műanyag szegélyléc, amit sarok és véglezáró elemekkel és dűbeles, csavarozott rögzítő lemezekkel lehet a falra erősíteni. A lágyszegély helyigénye elhanyagolható, és csak ragasztással lehet a padlóra erősíteni, ám ez kevésbé elegáns megoldás.


 

LAMINÁLT PADLÓ - KÉSZPARKETTA
 

Általános ajánlás, hogy mindig 10%-kal több anyaggal célszerű számolni, ám a leeső hulladékot előnyösebb már a tervezéskor megközelítően kiszámítani. A csomagolt kötegeket nem bontják meg, így szinte mindig "túlvásárlásra" kényszerülünk. A maradék anyag felhasználása mindig gondot okoz, ám ha "egy füst alatt" egy kisebb helyiség leparkettázását is tervbe vesszük, esetleg minimalizálhatjuk a maradék anyag mennyiségét.


Előkészület:

A laminált parkettát a burkolandó helyiségben kell tárolni a lerakás előtt körülbelül 48 órán keresztül. A szoba hőmérsékletének minimum 18-22 foknak, a maximális páratartalomnak pedig 40-60 százalékosnak kell lennie.


A fények:

A parkettázást általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg.


Dilatáció:

100 m2-nél nagyobb, vagy bármelyik irányban 10 m-nél hosszabb felületek esetében és az aszimmetrikus helyeken kiegészítő tágulási hézagokat kell kialakítani. Ezeken a helyeken burkolatváltóval takarhatjuk el a technikai hézagot.


Aljzat előkészítése:

Már az elején oszlassunk el néhány tévhitet. Régi szőnyegpadlóval nem ajánlatos helyettesíteni az alátétfóliát. Nem csak az eredeti aljzat egyenessége kétséges, de a poros szőnyeg egészségügyi szempontból sem megfelelő.

A frissen készült betonfelület is csak akkor jó, ha relatív nedvességtartalma nem nagyobb 2%-nál. Ez a betonra erősített fóliadarabokkal ellenőrizhető. Ha két nap múlva a fóliák szárazak maradnak, akkor lehet parkettázni.

A padló felületén legfeljebb m2-ként 2 mm szintkülönbség a megengedett. Ha túl nagyok a felületi egyenetlenségek, aljzatkiegyenlítő felsimításával kell megszüntetni. Laminált parkettát ugyanis csak megfelelően sík felületű aljzatra, úsztatva lehet lerakni. Ha a régi faparketta, vagy a kerámia padló megfelel a fenti kritériumnak, nem szükséges eltávolítani.


Párazárás:

Beton vagy kerámia padló esetén úgynevezett párazáró réteget kell alkalmazni. A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel összeragasztva kell lehelyezni, és a falra is fel kell hajtani. Erre kerül a 2 -3mm vastag habfólia, vagy –hang és hőszigetelés esetén- az 5 mm vastag isotherm alátétlemez.


Lerakás:

A laminált padlót úsztatva kell lefektetni. Ez azt jelenti, hogy nem ragasztjuk az aljzathoz és szélei nem érintkezhetnek fallal, ajtókerettel, küszöbbel, beépített szekrénnyel, fűtéscsövekkel, oszlopokkal, egyéb burkolatokkal sem. Éppen ezért ezeknél a pontoknál 10-15 mm hézagot kell hagyni.
Mivel a laminált parkettalapok ma már szinte kivétel nélkül egymásba pattintható csaphornyos kialakításúak, előbb a keskenyebb oldalt kb. 30 foknyira felemelve kell a helyére illeszteni, majd a hosszabb oldalt fokozatosan és kissé megemelve lágyan ütögetve már könnyebb a helyére pattintani. A sor utolsó darabját is hasonlóan illesszük a helyére, és folyamatosan ellenőrizzük a falmelletti hézagok mértékét és a lerakott sávok egyenességét. A  levágott utolsó darabbal kezdhetjük a következő sort.
A sorok lerakásánál ügyelni kell arra, hogy a dilatációt a helyiség minden oldalán betartsuk és kiékeljük. Ez azért fontos, hogy az esetleges nedvesség miatt tudjon tágulni a parketta. Miután az utolsó parketta panelt is letettük, az ékeket el kell távolítani.


Szegélyezés:

A laminált padlókhoz színhelyes szegélylécek is kaphatók. A szegélylécek rögzítése ragasztással, vagy clips (felfogató kapocs) segítségével történik. A kapcsokat kb. 40 cm távolságban a falra kell rögzíteni, majd a lécet egyszerűen rápattintani.


Lerakás után:

A parkettázás után a burkolat azonnal használatba vehető, de jó, ha a frissen parkettázott szobában az első héten a hőmérséklet 16-20 foknál magasabb. Mint minden padló, a lamináltpadló is igényli az ápolást. Mellőzük a felmosóronggyal, illetve a bő vízzel való felmosást. A feltörléshez csak nedves, puha rongyot és az erre a célra ajánlott tisztítószereket alkalmazzuk. Ne használjunk  olajokat, vagy viaszokat, mivel a felső réteg nem szívja ezeket be. A laminált padló felületét nem szabad csiszolni, mert azzal eltávolítjuk a felső kopásálló réteget.
 

A laminált parkettákból kialakított padlóburkolatok tagadhatatlanul dekoratív, tartós és ellenálló, ezen felül pedig változatos felületek kialakítását teszik lehetővé. Kedvező áruk mellett külön előnyük, hogy a lerakásuk nem túl bonyolult, és nem időigényes.PADLÓSZŐNYEG
 

A levágott szőnyegdarabot előbb terítsük ki, és igazítsuk úgy a helyére, hogy a száliránya a bevilágítás irányával, vagy valamelyik oldalfallal párhuzamosan fusson. Célszerű valamelyik sarokba pontosan beillesztve kezdeni, majd ettől átlósan a másik sarok felé haladva, jobb és baloldalra hullámmentesen kisimítva kitekerni az anyagot. De ha a helyiségnek van egy hosszú egyenes oldala, akkor ahhoz igazítva simítsuk el a szőnyeget, és szabjuk le a rá merőleges oldal szélét.


Beszabás:

Ha a falat beugrók, vagy kiszögelések törik meg, akkor ezek széléhez igazítva, esetleg bevágásokat ejtve, bő ráhagyásokkal igazítsuk el a szőnyeglap szélét. Ezt követően hozzáfoghatunk a szélek pontos beszabásához. Szerszámként széles acél spatula és éles pengéjű szőnyegvágó-kés szükséges.

 • A belső sarkoknál a ráhagyásokat erősen megnyomva préseljük a sarokba, majd a túlnyúló részt átlósan visszahajtva vágjuk át középen. Így már könnyen levághatjuk a padló és a fal találkozási vonalában a felesleges anyagszéleket.
 • A kiugró falrész, vagy ajtótok alsó éle mentén az acél simítólappal, éle mentén vágjuk be pontosan a szőnyeg szélét.
 • A fűtőtestek lába köré és azok közé is pontosan illesztve kell a padlószőnyeget beszabni. Ezt előbb a faltól egy hosszabb egyenes átvágással kezdjük el, majd a lábak helyeit oldalról vágjuk ki. Csőáttöréseknél azok középvonalában megejtett vágások után a megfelelő átmérőjű lyukakat a szőnyeg hátoldala felöl késsel körbevágva, alakítsuk ki.


Rögzítés:

Ha már a beszabásokkal végeztünk, következhet a szőnyeg padlóra rögzítése.

 • Kis alapterületű helyiségekben elégséges, ha csak a szélein rögzítjük a padlószőnyeget. Erre a célra legalább 5 cm széles, kétoldalas szőnyegragasztó szalagot használjunk. A ragasztószalagot előbb az aljzatra ragasszuk, majd a védőfólia eltávolítása után feszesen simítsuk rá a szőnyeg széleit.
 • Ha a padló fokozott igénybevételnek van kitéve, (pl. irodákban) ajánlott teljes felületén leragasztani, hogy elkerüljük a későbbi hullámosodást. Padlófűtés esetén is teljesen le kell ragasztani a padlószőnyeget. A teljes felületén leragasztott szőnyegek rögzítéséhez a hátoldalnak megfelelő diszperziós ragasztót használjuk. Ezt fogazott lappal kenjünk fel az aljzatra, a szőnyeget félig hajtsuk vissza, majd a ragasztó szikkadása után simítsuk a helyére. Ismételjük meg a lépést és a másik résszel is.


Szegélyezés:

Ez nemcsak a falak mentén lényeges. A különféle burkoltok találkozási vonalában, speciális lezáró profilokkal, átmeneteket képezhetünk az eltérő magasságú burkolatok között. Szegélyként használhatunk a falon kívül vezetett elektromos vezetékek elrejtésére is alkalmas műanyag csatornát vagy a szőnyegből leszabott csíkok is felragaszthatók a hozzájuk való műanyag sínnel.

A szegélyek teszik kompletté szobánk padlószőnyeg burkolatát, nem érdemes ezen spórolni.


 

PARAFA PADLÓBURKOLAT


Úsztatott parafapadló:


A parafa parketta könnyen egymáshoz illeszthető lapokból áll, nem szükséges ezeket sem egymáshoz sem az aljzathoz ragasztani vagy szögelni.  A csaphornyos részek összepattintásával, gyorsan és egyszerűen az aljzatra fektethető. Lényegében ugyanúgy járunk el a lerakásnál, mint a lamináltpadló és a készparketta esetén.


Ragasztott parafapadló:

A ragasztott padlókat úgy tervezték, hogy száraz és kiegyenlített sima aljzatra teljes felületen ragaszthatók legyenek. Ezt a padlóburkolat fajtát, tehát akkor válasszuk, ha a talaj megfelelően elő van készítve a burkoláshoz. A szakszerű fektetéséhez megfelelően erős és sima felületre van szükség, különben az aljzat minden hibája átlátszik, és a kész burkolat megsérülhet.
A ragasztott padlóburkolatok, lehetőséget adnak a különböző méretű lapokból kialakítható mintázatokra.

Padlószőnyeg választási tanácsok

A teljes felületet beborító padlószőnyeg nagyobb komfortérzetet ad, hiszen bárhová lépünk puha, meleg felülettel érintkezünk. Sokan mégis kerülik alkalmazását a lakásban, nehezebb tisztán tartásuk és vélelmezett allergén tulajdonságuk miatt. Tudni kell azonban, hogy nem a padlószőnyeg okoz allergiát, hanem a helységben felhalmozódott por, és a poratka! A modern padlószőnyegek portaszító alapanyagból illetve portaszító bevonatú szálakból készülnek, ami lehetővé teszi a szennyeződések könnyű és kényelmesen eltávolítását.

A korszerű padlószőnyegek polipropilén (PP) szálakból készülnek, ezért komoly igénybevételnek is ellen tudnak állni. Ennek köszönhetően a padlószőnyeget bátran használhatjuk szobákban, nappaliban, folyosón. Megállják helyüket irodákban kiállító-, előadó termekben és szállodákban is.

A legújabb divatnak megfelelő változatos szín és mintaviláguk pedig az önkifejezés kitűnő eszközei lehetnek.

 • Padlószőnyeg vásárlásakor győződjön meg róla, hogy a helyiség falai - ahova a szőnyeget szánja- párhuzamosak-e, illetve a sarkok derékszöget zárnak-e be. Már 1-2 cm-es eltérésnél előfordulhat, hogy a szőnyeget nem lehet pontosan faltól-falig illeszteni.
 • Ezután a padlószőnyeg mennyiségét kell meghatározni a helyiség szélessége és hossza alapján, figyelembe véve a fal beugrások mélységét is. Feltétlenül szükséges további 5-10 cm biztonsági ráhagyással megnövelni a méreteket.
 • A nyírt felületű szőnyegfajtáknál a szálirányt is vegyük figyelembe, ez lehetőleg a beeső fénnyel azonos irányú legyen. Ez viszont nem aranyszabály, ettől el is térhetünk.

 

Mindig a használati igényeinknek megfelelő burkolatot válasszunk. A választásnál meghatározó tényező, hogy milyen helyiségbe szánjuk a szőnyeget. Ettől függ ugyanis, hogy milyen igénybevételnek van kitéve.

 

 • Gardróbokba, kis forgalmú helyiségekbe szinte bármilyen padlószőnyeg megfelelő.
 • Hálószobába érdemes, magas szálú, komfortosabb szőnyeget választani, hiszen ott általában mezítláb járunk, színben a világosabb pasztellszíneket érdemes előnyben részesíteni.
 • Nappalikba, közlekedő folyosókra, kisebb irodákba, szállodai szobákba már erősebb strapabírású padlószőnyeg ajánlott. Ide az ún. scroll és a kicsit sötétebb színű padlószőnyegeket válasszuk, mivel itt már sokkal könnyebben szennyeződhet.
 • Nagy forgalmú helyiségekbe, gurulós szék alá, lépcsőkre, szállodai folyosókra, tárgyalótermekbe extrém strapabírású szőnyeg szükséges.
 • Ha háziállat is van a lakásban és gyakoribb takarítást igényel a padlószőnyeg, szintén az erősebb és rövidebb szálú szőnyeg az ajánlott.
 • Emeleti szobába célszerű vastagabb, filc háttal ellátott padlószőnyeget lerakni vagy hangszigetelő szőnyegalátétet használni.

 

Meghatározó tényező a helyiségben lévő bútorok, kiegészítők valamint a falak stílusa, mintája, színe. Igazítsuk ezekhez a padlószőnyeget is figyelve arra, hogy

 

 • a nagy minták csak nagy térben érvényesülnek, a világos színek pedig nagyítják a teret
 • csíkos padlószőnyeg esetén hosszirányban optikailag nagyobbnak hat a tér

Padlószőnyeg típusaink

Kialakításuk/anyaguk szerint, hurkolt/tűzöttnormál szálmagasságú és magas szálúshaggy padlószőnyegfilc és bordás filc típusokat forgalmazunk, valamint bel- és kültéri használatra kifejlesztett műfűpadlószőnyegeket.

Termékeink közt megtalálható még, az autósszőnyeggyerekszőnyeglakosságiipariegyedi méretű padlószőnyeg.

 

Végül ne feledjük, hogy a lerakás akkor lesz befejezett, ha a hozzá tartozó megfelelő kiegészítőket is beszerezzük. (pl. burkolatváltók, szegélyek, folttisztítók)

Loading...
Loading...
Loading...