Parafa

Home / Archive by category "Parafa"
Milyen melegburkolatot válasszunk a lakás különböző részeibe? 7. rész

Milyen melegburkolatot válasszunk a lakás különböző részeibe? 7. rész

Gyerekszoba

Milyen padlót érdemes tenni a gyerekszobába, és mik azok a lényeges dolgok, amikre itt oda kell figyelnünk?

A kicsik kúsznak-másznak, leülnek a földre, így fontos, hogy ne fázzanak fel, tehát gyerekszobába alapvetően melegburkolat való.

A mászással elkezdődnek az apróbb balesetek, kisebb sérülések. Hogyan és milyen megoldást válasszunk, ha a babaszoba burkolatát kell meghatároznunk?

 

Fontos tényezők, melyeket figyelembe kell vennünk:

Strapabíró anyag: Érdemes alapos információgyűjtés után választani az elején, mert a padlóburkolat cseréje nem olcsó dolog. Bírnia kell a napi szintű igénybevételt, a bútorok tologatását, a nedves tisztítást is.

Könnyen tisztítható felület: Mivel a gyerekek még nagyobb korban is szeretnek csúszni-mászni a padlón, ráadásul a babák még jó ideig a padlón mászva közlekednek, nagyon fontos, hogy könnyen tisztán tartható legyen a padló. Például szőnyeg választásakor erre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, a poratkák miatt többször szükséges porszívózni ezt.

Illeszkedjen a szoba hangulatához: Ha egységes és harmonikus gyerekszobát szeretnénk, akkor bizony ezt a szempontot is vegyük figyelembe.

 

Padlószőnyeg és szőnyeg

Egy vidám és színes darabszőnyeg jól feldobja a babaszobát. Ha egyébként is szőnyeget szerettünk volna beszerezni, akkor nézzünk szét, hogy milyen típus illene a legjobban a szoba hangulatához. Jó választás lehet, mert meleg és puha, valamit jó zajszigetelő is, de néhány dologra azért érdemes odafigyelni. A szőnyeg a poratkák kedvenc helye, ezért a porszívózásra naponta szükség van! Léteznek olyan szőnyegek, melyek moshatóak, így időnként be lehet tenni ezeket a mosógépbe. A padlószőnyeget pedig alkalmanként takarítógéppel nedvesen is érdemes takarítani.

Laminált padló

Bár az ilyen padló keményebb, de strapabíró és könnyen tisztítható, és nem utolsó sorban szép is. Míg a szőnyegből nehéz kiszedni a különböző szennyeződéseket, addig a laminált padlóról csak fel kell törölni. Arra figyeljünk, hogy a tisztítószer lehetőleg ne tartalmazzon vegyszert. Ha túl keménynek vagy hidegnek találnánk a parkettát, akkor tehetünk le valamilyen csúszásgátlóval ellátott játszószőnyeget.

Parafa burkolat

A parafa átmenet a kemény és a puha padlóburkolat között. Előnye, hogy puhább, mint a laminált padló, hamarabb átmelegszik és antibakteriális. Ráadásul nem recseg, így a baba biztosan nem ébred fel, amikor megpróbálunk hangtalanul kisurranni a szobából. Abszolút ideális választás lehet gyerekszobába.

Vinyl (LVT) és SPC padló

A vinyl esztétikumot és dizájnt illetően is különleges, mert most már a megtévesztésig hasonlítanak a fához, vagy éppen a kőhöz. Vízálló, általánosan matt felületű, nincs műanyag hatása, és mind a takarítás, mind a kezelés, a burkolás szempontjából nagyon jó választás.

Érdemes lehet egy homogénebb árnyalatot tenni a gyerekszobába, mert a sok, színes játék és dekoráció mellett jobb, ha van legalább egy nagyobb homogénebb felület, ami ezt az erőteljes összhatást egy kicsit visszafogja.

Kiegészítők

Egy jól megválasztott tapéta sok mindenben képes hozzátenni egy gyerekszoba adottságaihoz, képes kiemelni annak előnyeit és egy új, különleges világot varázsolni.

A gyermekszobák legfontosabb eleme pedig, hogy egy saját birodalmat alakítsunk ki gyermekeink számára, ahol biztonságban és a legnagyobb kényelemben érezhetik magukat, már az első percektől kezdve. Ebben rengeteg elérhető minta és szín áll rendelkezésünkre, hogy megfelelő szellemi és érzelmi stílusú tapétát válasszunk.

 

A parafa burkolatokról

A parafa burkolatokról

A parafa padló és a parafa falburkolat a legjobb hőszigetelő anyag a burkolatok között, de mellette számos előnyős tulajdonsága van. 🔥

De mi is az a parafa? 🌱

A lehántásra váró parafa a paratölgy törzsén és vastagabb ágain található, amit először a fa 25 éves korában hántanak le. Az első alkalommal lehántott kéreg vastag, durva parafát tartalmaz, amit elsősorban szigetelőanyagok készítésére használnak. Ezt a folyamatot 9 évente megismétlik. A paratölgy átlagos élettartama 150-200 év, a legértékesebb parafát a fa 50-100 éves kora között termeli. A lehántott darabokat feldarabolják, és az üzemben gőz alatt nagy nyomáson összepréselik. Az így nyert parafát fehér parafának nevezik. A fekete parafa a vékonyabb ágakról nyert kéreg, apróra vágott és szenesített részei. Számos hasznos tulajdonságuk miatt az építőipar kedvelt alapanyaga.

Parafa burkolatok előnyei:

  • Gyenge savaknak és lúgoknak ellenáll 🧴
  • Mivel nem zsugorodnak, és nem dagadnak mérettartók
  • Rovarok, rágcsálók, penészgombák nem támadják meg 🐜🐛
  • Mivel nem vezetik az elektromosságot, antisztatikusak
  • Vízállók, nem szívják fel a vizet 💦
  • Jó hang és hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak 👣

A parafa burkolatoknál is, a lehántott kérget használják fel. Környezetbarát alapanyag, hiszen magát a fát nem szükséges kivágni a kinyeréséhez. 🌍

A parafa kérgének igen speciális belső szerkezete van. Az úgynevezett méhsejt-cellás struktúrának köszönhetően ez az anyag feldolgozatlan állapotában majdnem 85%-nyi levegőt zár magába.

Ennek következtében a parafa burkolatok kiemelkedően jó hang-és hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Mindemellett rendkívül rugalmasak, gyorsan visszanyerik alakjukat. Hatékonyan csillapítják a rezgéseket, emiatt az ízületek terhelését is csökkentik. A parafa nehezen éghető, és tűz esetén nem keletkeznek az egészségre káros anyagok. Érdemes megjegyezni, hogy a penész nem telepedik meg rajtuk, korhadásra nem hajlamosok, illetve a bogarak sem támadják meg. Takarítás szempontjából jó tudni, hogy lúg és savállóak, illetve antisztatikusak.

 

Webáruházunkban elérhető parafa falburkolatokhttps://drpadlo.hu/parafa/parafa-falburkolat

Parafa padlóburkolatok: https://drpadlo.hu/parafa/parafa-padlo