A parafa burkolatokról

Home / Blog / A parafa burkolatokról
A parafa burkolatokról

A parafa padló és a parafa falburkolat a legjobb hőszigetelő anyag a burkolatok között, de mellette számos előnyős tulajdonsága van. 🔥

De mi is az a parafa? 🌱

A lehántásra váró parafa a paratölgy törzsén és vastagabb ágain található, amit először a fa 25 éves korában hántanak le. Az első alkalommal lehántott kéreg vastag, durva parafát tartalmaz, amit elsősorban szigetelőanyagok készítésére használnak. Ezt a folyamatot 9 évente megismétlik. A paratölgy átlagos élettartama 150-200 év, a legértékesebb parafát a fa 50-100 éves kora között termeli. A lehántott darabokat feldarabolják, és az üzemben gőz alatt nagy nyomáson összepréselik. Az így nyert parafát fehér parafának nevezik. A fekete parafa a vékonyabb ágakról nyert kéreg, apróra vágott és szenesített részei. Számos hasznos tulajdonságuk miatt az építőipar kedvelt alapanyaga.

Parafa burkolatok előnyei:

  • Gyenge savaknak és lúgoknak ellenáll 🧴
  • Mivel nem zsugorodnak, és nem dagadnak mérettartók
  • Rovarok, rágcsálók, penészgombák nem támadják meg 🐜🐛
  • Mivel nem vezetik az elektromosságot, antisztatikusak
  • Vízállók, nem szívják fel a vizet 💦
  • Jó hang és hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak 👣

A parafa burkolatoknál is, a lehántott kérget használják fel. Környezetbarát alapanyag, hiszen magát a fát nem szükséges kivágni a kinyeréséhez. 🌍

A parafa kérgének igen speciális belső szerkezete van. Az úgynevezett méhsejt-cellás struktúrának köszönhetően ez az anyag feldolgozatlan állapotában majdnem 85%-nyi levegőt zár magába.

Ennek következtében a parafa burkolatok kiemelkedően jó hang-és hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Mindemellett rendkívül rugalmasak, gyorsan visszanyerik alakjukat. Hatékonyan csillapítják a rezgéseket, emiatt az ízületek terhelését is csökkentik. A parafa nehezen éghető, és tűz esetén nem keletkeznek az egészségre káros anyagok. Érdemes megjegyezni, hogy a penész nem telepedik meg rajtuk, korhadásra nem hajlamosok, illetve a bogarak sem támadják meg. Takarítás szempontjából jó tudni, hogy lúg és savállóak, illetve antisztatikusak.

 

Webáruházunkban elérhető parafa falburkolatokhttps://drpadlo.hu/parafa/parafa-falburkolat

Parafa padlóburkolatok: https://drpadlo.hu/parafa/parafa-padlo