szalagparketta higiénikus és esztétikus faburkolat. Választását egészségügyi okok is indokolhatják, mivel az allergiát okozó poratkák nem tudnak megtelepedni benne. Statikus feltöltődésre sem hajlamos és könnyen tisztán tartható. Felülete UV lakkal vagy olajjal kezelt, amely lerakás után azonnali használatra teszi alkalmassá. Ellenállóak a klimatikus változásokkal szemben. Többször csiszolhatók, felújíthatók, így akár hosszú évtizedeken keresztül élvezhetjük a természet szépségét. Újabban olajos, viaszos felülettel is készül, amely még közelebb hozza a természethez a szalagparketta burkolat felületét.Stílusok:

 • Ha Ön nyugodt, minimalista vagy klasszikus benyomást szeretne elérni a szalagparkettával, célszerű válogatott szalagparkettát keresni. Lehet sötét vagy világos, ez a faanyag tónusán múlik, de az összhatás homogénebb lesz.
 • Ha rusztikus stílust szeretné otthonában látni, akkor a látványos erezet, szalagparkettákat válassza. Ezek általában nagyobb színválasztékban megtalálhatóak, mint más szalagparketták.


Felületek:

 • Természetes olajozás
  Az olajozás kiemeli a fa rajzolatát és erezetét, fokozza a tónusát. Könnyen karbantartható, de egy kicsit több ápolást igényel, mint a lakkozott felületű szalagparketták, hiszen időközönként újra kell kezelni a felületet.
 • Matt lakkozás
  Azt a benyomást kelti, mintha a szalagparketta felületkezelés nélküli nyersfából készült volna. Kellemes a talpnak, hiszen lágy tapintása van. A matt lakkozott felületű szalagparketták ellenállóak és könnyen ápolhatóak.
   
 • Selyemfényű lakkozás
  Selyemfényű lakkal ellátott szalagparketták kiegészítik a fa karakterét azzal, hogy kiemeli annak természetes szerkezetét, mélységet és természetességet ad annak színtónusához. Így még ellenállóbb és könnyebben tisztítható felületet kapunk, nem rejti vastag réteg alá a fa természetességét.
   
 • Pácolt felület
  Pácolt felületű szalagparketta: a fehér színtől a csokoládébarnáig vagy akár feketéig, a természetes színtónusok további kiemelésére vagy új színre „festésére” szolgál.


Padlófűtés:

A fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csak a 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolható és ezek esetében a zsugorodásra kevésbé hajlamos fafajokat célszerű választani. A gyártók konkrét terméket javasolnak a padlófűtéshez. (Általában a bükk és a juharfa - természeténél fogva - nem alkalmas a padlófűtés fölé.)

 

A szalagparketta három, egymásra merőleges rétegből felépített parketta típus, amely ezzel éri el  stabilitását, mérettartását. A felső csiszolható 3-4 mm vastag kemény színfaborítást két hordozóréteg tartja. Az újabb szalagparketták már ragasztás nélkül fektethetőek, illetve padlófűtésre is alkalmasak. A felület védelméről 3-7 UV álló lakk réteg gondoskodik. Meglévő burkolatra (csempe, márvány, parketta) azonnal lefektethető.